
یاران سبز: گناوه یک هفته پرجنب و جوش را پشت سر گذاشت. اینبار جنب و جوش نه در حوزه بازار بود و نه در همسایگی دریا ، خیلی ها آستینها را بالا زدند تا جشن فرهنگ گناوه برگزار شود ؛ جشنی که استارتش را غلامحسین دریانورد یکی از پیشگامان برنامه های فرهنگی در گناوه زد. دریانورد در کنار باتجربه ها و جوانان پنجمین جشن فرهنگ گناوه را آغاز و به اتمام رساند.
در این جشن صبح ها در کافه گپ ها روزی در حضور داریوش غریبزاده فیلمنامه نویسی را مرور می کردند و روزی با عکسهایی که گناوه را در قاب خود جا داده بود چشم را نوازش می دادند تا زوایای پنهان هنر هنرمندان گناوه ای بیشتر خود را نشان دهد. در کافه گپ ها داستانها تحلیلی دوباره می شد و نمایشنامه های محمد ابراهیم زاده مطلق به پاس قدردانی از این هنرمند توانا بازخوانی می شد. در همین کافه گپ ها بود که تاریخ گناوه ورق می خورد و امیر حسین حیاتداودی ساعتها از تاریخ گناوه می گفت. نمایشنامه های عشق بازیگر است ، آهو بر مدار آتش ، طبقه چهارم و مجلس عشق هم از برنامه هایی بود که صبح فرهنگ گناوه را به خوبی پر کرد.
وقتی تابلوهای عکس و خوشنویسی دیوارها را مزین کرد هنر هنرمندان گناوه ای بیش از پیش نمود کرد گر چه جای خالی نقاشی های نقاشان را دیوارها فریاد زدند. نمایش سطحه از جمله نوآوریهایی بود که خیلی ها را به دریا کشاند ، محمد مظفری با استفاده از ایده قدیمی غلامحسین دریانورد روزی بیاد ماندنی را در دریا رقم زد.
بر ساحل نیلگون خیلیج فارس نگاره های ساحلی حک شد . اثر انگشتان هنرمندان گر چه تا مد پا بر جا بود اما طرح نو آنها ردی عمیق بر هنر گذاشت.
شبهای جشن فرهنگ گناوه با سینمای جنوب آنجا که حسن ملک زاده هزارها را برای گناوه آفرید آغاز شد . در کنار این هنرمند برجسته، محمد افتخاری از پیشکسوتان عکس و سینما هم در حلقه های فیلم به خوبی دیده شد و مهدی تنگستانی یکی از کارگردانان گناوه ای که گامهای استواری برای رسیدن به پایتخت برداشته است صحنه ها را کارگردانی کرد.
در روزهایی که هوای احوال ایرج شمسی زاده خوش نیست، شاعران هر چه داشتند از گناوه گفتند اما اهالی تشنه ی شعر گناوه در انتظار شعرهای تازه تر به شاعران تا سالی دیگر امان داده اند. غلامرضا رئوفی، محمد جواد جعفری همت ، دهقان ، حسین غلامی، امراله حاجب ، نجدی، باباحسنی و غلامرضا کرمی در شب شعر این بندر عزیز با مخاطبان خود از هر دری گفتند.
در آواهای محلی حسن سیاهپور مشهور به «حسنی» آمد تا خاطرات سالهای دور پیرها زنده شود ، منصور سلمان پور هم آمد تا خاطرات سنج و دمام ، ایا مولا و سینه زنی را بر سینه ها بنشاند و با فریادهای «تا سال دیگه حیات می خواد» همه را به سالی دیگر دعوت کرد.در این میان جوانها به رهبری حسین رئیسی موسیقی های متفاوت را اجرا کردند. آنها با کل عبدی زاویه غمگین موسیقی محلی گناوه را نشان دادند و با موسیقی تند و حماسی خلیج فارس شب را جان دادند و آنگاه با هلس ، نوروز ایا ، سرور و اجرایی بنام گناوه که داستان دریانوردان گناوه ای بود پایان شب آواها و نواها را اعلام کردند.اکبر یوسف زاده هم از جمله جوانانی بود که در آواها نقش داشت.
در همایش تاریخ و فرهنگ گناوه عادل رجبی با مقاله «باورهای خفته و دیاری نهفته در افکار » نگاهی به اعتقادات عجیب و رمزآلود گناوه داشت. مسعود آریا پرده ای از تاریخچه گوپال را خواند و از گوپالی گفت که در دوره های مختلف از سلاحی جنگی به پایه اجسام تبدیل شده بود . در این شب غلامحسین دریانورد هم با سوالات خود حسن توزی را به تکرار خاطرات خود دعوت کرد.در قسمت تاریخ شفاهی غلامرضا کرمی و خلیل مظفری در کنار هم نشستند و از تاریخی گفتند که برای خیلی ها نا آشنا بود. از دو جعبه دارو تا عکسی که رهی چند صد کیلومتری را طلب می کرد. علی ایزدی گناوه در آینه فرهنگ مردم هم با رونمایی از کتاب خود نقشی بر تاریخ این شهر زد .
اکبر دریانورد مانند گذشته با کتابهاسر گرم بود کتابهایی که حاصل تلاش فرزندان گناوه بودند.
در شب پایانی جشن فرهنگ گناوه یوسفی فرماندار گناوه با زبان شعر در وصف شهری گفت که خود بر آن شهر فرمان می راند.
این جشن حاصل همفکری پیران و جوانان بسیاری بود که غلامحسین دریانورد آنها را به دور هم جمع کرده بود. در کنار دریانورد، سعید بهمرد به عنوان دبیر جشن فرهنگ گناوه بسیاری از برنامه ها را مجری گری کرد تا قصه به خوبی به اتمام برسد.
در حاشیه:
بعضی ها ناراضی بودند و آن را جشن سکوت نام نهادند و بعضی فعالان عرصه فرهنگ و هنر خیلی کم بودند و اما زیاد بودند کسانی که از ابتدا و حتی ماه ها پیش تلاش کردند که جشن سر بگیرد.
در میان ناباوری بودند باتجربه هایی که بهانه هایی دلسرد کننده داشتند و بودند جوانانی که در پشت صحنه شبانه روز بودند و حتی صدای خسته نباشیدی را هم نشنیدند و با لبی خندان رفتند .
ثبت خبرهای جشن فرهنگ توسط حسین غلامی و الیاس احمد حسینی و خبرگزاری ایرنا جای تقدیر دارد.
نمایش گدام توسط گروه دمام که در بوشهر فعالیت می کند از برنامه های جشن فرهنگ گناوه بود.
در روز پایانی تئاتر خواستگاری توسط هنرمندان دیلمی گرد خستگی را از تن همه ستاند.