یاران سبز_مرتضی خضری: همهی ما دنیای کودکی را تجربه کردهایم اما کمتر به آن پرداختهایم در حالی که دنیای جدید فضای جدیدی را روبروی کودکان ما باز کرده است ولی ما همچنان نسبت به دنیای بزرگ کودکان به کوچکی نگاه میکنیم. کودک امروز در میان غفلت ما دنیای خود را در دامنهی بازیهای کامپیوتری میبیند و ما ناخواسته کمک میکنیم که او از دنیای کودکی خود لذت نبرد. در سالهای گذشته کتاب کودک بهترین همراه کودک ما بود اما امروز او از کتاب فاصله گرفته است. به همین دلیل انجمن ادبی گناوه اولین نشست خود را در زمینه آسیبشناسی ادبیات کودک و چگونگی تقویت ادبیات کودک و جذب کودک به کتاب انجام داد.
در ابتدای این جلسه مهدی بیاتنسب نائب رئیس انجمن ادبی گناوه گفت: ما در مقابل کودک مسئولیت داریم و در قبال چگونگی شکلگیری ذهن آنها برای پذیرش بازیهای کامپیوتری باید احساس مسئولیت کنیم و نیاز است این موضوع آسیب شناسی شود و به همین دلیل انجمن ادبی گناوه آسیب شناسی ادبیات کودک را طرح کرده است.بیات نسب در ادامه اظهار داشت: در این جلسه با حضور خانم خیری اسکندری و آقای مسعود کبگانی، اثر چهار نویسنده کتاب کودک را که از اعضای انجمن آدینه گناوه میباشند مورد بررسی قرار میدهیم.
در این جلسه کتاب شعر «گلپونهها» اثر مختار دشتی، «آهی ماهی و خرس» اثر حمیده دوستان، «مهمونی داره دریا» اثر عزت خلیفهزاده و «عروسی خاله کفشدوزک» اثر زهرا گنجی توسط نویسندگان این کتابها خوانده شد.
در این نشست خیری اسکندری کارشناس ادبیات داستانی به عنوان منتقد در مقابل نویسندگان کتاب کودک گناوه قرار گرفت و با نگاهی به تاریخچه ورود کتاب کودک به ادبیات ایران گفت: اواخر حکومت قاجار و اوایل مشروطه اولین نگاه کارشناسی به کتاب کودک توسط نویسندگان پایتخت صورت گرفت ولی در آغاز دهه چهل با راهاندازی کانون پرورش فکری کودکان و شورای کتاب کودک این فرصت برای بسیاری به وجود آمد که کتاب کودک را به صورت ویژهای مورد توجه قرار دهند. وی در ادامه بیان داشت: هنوز درحوزه کتاب کودک کمبود نویسنده داریم. اسکندری همچنین اظهار داشت: در نوشتههای ما برای کودکان باید سادگی و لطافت مد نظر باشد و دیده شود، پیچیدگی در نوشتن کودک را از کتاب جدا میکند. در نوشتن کتابها باید نیاز بچهها دیده شود نه افکار خودمان را به آنها تحمیل کنیم.
مسعود کبگانی از اعضای فعال انجمن ادبی در زمینه آسیب شناسی ادبیات کودکان و نوجوانان اظهار داشت: اکثر نویسندگان کتاب کودک با این تفکر که نوشتن آثار کودک، در زمینههای شعر و داستان آسان است با سهلانگاری ناخواسته کمک به تضعیف ادبیات کودک میکنند. این نگاه باعث شده است تا در بحث ترجمه و ویراستاری دچار مشکل شویم و بیشتر به سمت و سوی مالی کتاب کودک پیش برویم. کبگانی عدم توسعه مراکز فرهنگی در کشور را هم از دلایل ضعف در ادبیات کودک دانست و بیان کرد: ۹۰ درصد نویسندگان ادبیات کودک در تهران زندگی میکنند و عدم توسعه در کشور به ادبیات کودک لطمه وارد کرده است.
کبگانی در پایان نقدی بر چهار کتاب کودک توسط نویسندگان گناوه ای زد و گفت: نیاز است بیشتر ساده نویسی را مد نظر قرار دهیم و از تصاویر بهتری نیز برای جذب کودک در کتابهای خود استفاده کنیم.
حمید زارعی کاریکاتورست گناوه ای هم در این جلسه حاضر بود و ضعف در تصاویر کتابها را هدف قرار داد و خواستار دقت بیشتری در نوع تصاویر کتابها شد.
نسرین قاسمی از اعضای انجمن در پایان این نشست اظهار داشت : چرا عشق از ادبیات کودک و نوجوان حذف شده است در صورتی که عشق فطری و مقدس است. کتاب کودک نباید از نگاه بزرگترها نوشته شود بلکه از نگاه خود کودک نوشته و به تصویر کشیده شود.