امروز: ۰۸ مهر ۱۴۰۲

کمک‌های مالی بی‌سابقه امور مالیاتی به شهرداری گناوه

یاران سبز_ مرتضی خضری: با ظهور اظهارنامه مالیاتی خیلی‌ها با اداره امور حسابرسی مالیاتی آشنا شدند. اداره‌ای که در نبش چهارراه مخابرات گناوه واقع شده است. این اداره با استفاده از ابزارهای قانونی پای خیلی‌ها را به امور مالیاتی باز کرده است. مالیات از جمله پول‌هایی‌ست که مردم با اکراه پرداخت می‌کنند و حتی خیلی‌ها با دور زدن قانون مالیات خود را پرداخت نمی‌کنند. نارضایتی عموم بیشتر به دلیل اختلاس‌هایی‌ست که در کشور انجام شده است. مردم با این نگاه که پولشان گرفته خواهد شد و تعدادی با خیال راحت آن را از کشور خارج می‌کنند به راحتی وارد اداره امور مالیاتی نمی‌شوند و اگر بحث جریمه نبود بی‌شک رفت و آمد در آن وجود نداشت.

خرداد و تیر ماه هر سال زمان پر کردن اظهارنامه مالیاتی بود. در این اداره جای سوزن انداختن نبود و صدای هم‌همه و ناله‌های زیرپوستی مردم و نارضایتی از دادن مالیات به خوبی شنیده می‌شد.

همه از خود می‌پرسند این مالیات به کدام زخم زده خواهد شد و در کشوری که نفت و گازش می‌تواند دنیا را تخته گاز به پیش ببرد برای چیست؛ به همین منظور به سراغ  مکی حسونی رئیس اداره امور حسابرسی مالیاتی گناوه رفتم تا چند سوالی که ذهنم را درگیر کرده بود بپرسم، و پرسیدم.

حسونی در پاسخ به این سوال که مالیات چیست، گفت: برای تامین هزینه‌های عمومی و جاری کشور از هر فرد به  تناسب درآمد، مالیات وضع و مطالبه می‌شود. در سنوات گذشته به دلیل اتکای کشور به درآمدهای نفتی کمتر توجهی به مالیات می‌شد ولی با توجه به تهدیدات خارجی و  بروز مشکلاتی پیرامون صادرات نفت و ضعف دولت در تامین هزینه‌های عمومی و جاری با اصلاحیه‌های مختلف به  وصول مالیات توجه جدی شد. البته به موجب اصل ۵۱ قانون اساسی هیچ مالیاتی وضع نمی‌شود مگر به موجب قانون، که تمامی مالیات‌ها زیر چتر اصل ۵۱ است.

وصول مالیات به دو روش است؛ رئیس امور حسابرسی و مالیاتی گناوه در این زمینه اظهار داشت: مالیات به دو روش گرفته می‌شود، به صورت رسیدگی به دفاتر و علی الراس، در گناوه عموما مغازه دارها دفتر نگهداری نمی‌کنند و بنابراین علی‌الراس انجام می‌شود.

صاحبان مشاغل طبق آیین نامه دفاتر خلاصه‌ای از صورت‌های مالی را در اظهارنامه می‌نویسند و به امور مالیاتی تحویل می‌دهند و امور مالیاتی هم اگر دفاتر به استاندارد نزدیک بود مالیات را وضع می‌کند البته بعضی مشاغل معاف هستند. مواردی هم بود که در سال گذشته مودی یک میلیون مالیات داده و در سال جدید زیان دیده است و امور مالیاتی هم پذیرفته و مالیاتی برای این فرد وضع نشده است.

در تشخیص علی الراس  امور مالیاتی با توجه به شواهد عمل می‌کند. مغازه‌ای که ماهی دو میلیون اجاره است و اظهار می کند درامد نداشته است این صحیح نیست و همه هم همین را می گویند که ما با تشخیص علی الرس عمل می کنیم . کارشناس، فروش فرد را بررسی می کند و با توجه به ضریب آن شغل درآمد مشمول مالیات محاسبه می‌شود. ممکن است یک مغازه در سال ۵۰۰ میلیون فروش داشته باشد ولی این رقم سود نیست و تمام موارد هزینه از این رقم کسر و سپس مالیات محاسبه می شود. اگر فرد در زمان مقرر اظهارنامه داده باشد پس از کسر معافیت سود، مالیات محاسبه می‌شود.

بسیاری از مغازه‌ها پروانه کسب ندارند؛ آیا این مغازه‌ها هم مالیات پرداخت می‌کنند؟ حسونی در این زمینه بیان داشت: برای قرار دادن مغازه‌ها در چرخه مالیات از سیستم واحد یابی سیستماتیک استفاده می‌کنیم . در گذشته واحد یابی سنتی هم داشتیم. امور مالیاتی کاری به پروانه کسب ندارد ما مالیات خود را اخذ می‌کنیم و اگر کسی پی گیری نکند ما این مغازه را از زمان فعالیت در سیستم مالیاتی قرار می دهیم. در گناوه نزدیک به ۷۰۰۰ پرونده مالیاتی داریم که نزدیک به ۶۰۰۰ هزار تا مغازه هستند.

چه مشاغلی مالیات پرداخت نمی‌کنند؟ صاحبان مشاغل، مالیات بر درآمد ارث، اجاره املاک، اشخاص حقوقی، شناورها و مالیات بر ارزش افزوده مواردی هستند که مالیات پرداخت می‌کنند و تنها دستفروشان هستند که مالیات گریزند و نمی‌شود از آنها مالیات گرفت؛ البته دست‌فروش تعریف خاصی دارد و در گناوه دست‌فروش نداریم..

امور مالیاتی چه نقشی در ورود عوارض به گناوه دارد؟ حسونی در پاسخ به این سوال که نقش امور مالیاتی در جذب عوارض چیست، گفت: متاسفانه تا کنون کسی پی‌گیر نقش امور مالیاتی نبوده است ولی آگاه باشید که در سال ۹۶ مبلغ ۱۸ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان از عوارض ارزش افزوده توسط امور مالیاتی به شهرداری گناوه تزریق شد. ۱ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان به بندر ریگ داده شد و ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان به دهیاری‌های گناوه تعلق گرفت. این قسمتی از نقش امور مالیاتی در شهر و شهرستان است. این مبالغ از مالیات مردم گناوه نیست.

در دو ماهه اول سال ۹۷ یعنی فروردین و اردیبهشت با افزایش ۲۸۰%  عوارض آلاینده و مالیات ارزش افزوده که باز هم باید بگوییم از مردم گرفته نشده است مبلغ ۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان به شهرداری گناوه داده شد و ۲ میلیارد ۶۹۰ میلیون تومان به دهیاری شهرستان و ۴۲۳ میلیون تومان هم به شهرداری بندر ریگ داده شد.  در خرداد و تیر هم مبلغ ۳ میلیارد و ۹۶۰ میلیون تومان به شهرداری گناوه داده‌ایم.

شهرداری کار می‌کند ولی منابع شهرداری را مالیاتی استان تهیه می‌کند که متاسفانه اصلا دیده نمی‌شود. منابع زیرزمینی باید هزینه زیرساخت‌ها شود.

رئیس امور مالیاتی گناوه در زمینه اخذ مالیات از پاساژدارها نیز گفت: وقتی اجاره نامه افراد را گرفتیم دو پرونده تشکیل می‌شود؛ یکی به نام مالک و یکی به نام مستاجر و به این صورت مالکان هم وارد چرخه مالیات می‌شوند. برای جلوگیری از اجاره‌نامه‌های سوری، ارزش ملک مد نظر قرار می‌گیرد و مالیات اخذ می‌شود.

کل وصولی مالیات از شهر گناوه در سال ۹۶ مبلغ ۱۵ میلیارد تومان بوده است که مقدار زیادی از آن مخصوص وارد کننده‌های کالا از گمرک است که شهروند گناوه‌ای نیستند.

حسونی در پایان گفت: شهروندان باید به امور مالیاتی اعتماد کنند و بدانند مالیات اخذ شده جهت بهتر شدن وضعیت شهر است و انتظار می‌رود شهرداری خیابان و یا پارکی را به نام امورمالیانی نام گذاری کند.

مالیات در کشورهای پیشرفته همراه با خدمات بسیار خوبی‌ست که رضایت عمومی را به دنبال داشته است؛ آیا در گناوه هم شاهد همین اتفاق خواهیم بود؟

شهرداری گناوه این مبالغ را در چه پروژه‌هایی هزینه کرده است؟

پست های مرتبط

پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *